Popularni postovi

Volonteri završili radove za ovu sezonu

 Radovi na piramidama i tunelima  u Visokom i ove godine su dali rezultate:


Od 1. juna do 1. oktobra, na arheološkim lokacijama Bosanske doline piramida volontiralo je više od 500 mladih ljudi iz 30 zemalja svijeta, sa šest kontinenata. 

Organizator akcije bila je Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, uz pomoć Općine i nevladinog sektora Visokog, Ministarstva odbrane BiH i sponzorskih firmi iz Visokog. 



Stručnim radovima je rukovodilo 45 arheologa iz Malezije, Italije, Velike Britanije, Hrvatske, Španije i Mađarske. 

Volonterima je pružena šansa da učestvuju u ovogodišnjim otkrićima. U prahistorijskom podzemnom labirintu „Ravne” ispod piramida otkrivene su prve dvije podzemne prostorije 300 metara udaljene od ulaza te prvo podzemno plavo jezerce

Na Bosanskoj piramidi Mjeseca otkrivene su nove popločane terase kao dokaz vještačke gradnje. Skromniji obim radova pri samom dnu Bosanske piramide Sunca potvrdio je izuzetnu starost ove građevine. Tokom sezone Visoko su posjetili neki od vodećih svjetskih stručnjaka. 

Tako je jedan od najuglednijih arheologa današnjice, profesor u New Yorku i Cambridgeu Ezra Zubrow istakao da se mora utvrditi "ko i kada je gradio piramide". 

Američki stručnjak Paul von Ward je bosanske piramide nazvao „najznačajnijim arheološkim nalazištem u svijetu”, a njemački naučnik dr. Klaus Volkamer ustvrdio da „bosanske piramide sežu u daleku prošlost”. 

Grčki profesor arheologije Hamakos Theodoros zapisao je u Knjigu utisaka: „Ovo je bilo veliko iznenađenje za mene. Fantastično!” 

Istrajan rad Fondacije privukao je 40.000 turista iz većeg broja zemalja koji su impresionirani otišli iz Visokog. Volonteri su stoga bili angažirani i na uređenju turističke infrastrukture. 

Među posjetiocima su bili i premijer malezijske države Sarawak Pehina Mahmud, ambasadori Austrije, Kuvajta, Malezije i UAE, Nj.E. Smita Krishna Swami, premijer Mustafa Mujezinović i drugi. 

Fondacija je blagovremeno pozvala predstavnike državne Komisije za nacionalne spomenike i ministarstava kulture u posjetu Visokom. 

Umjesto da iskoriste priliku i susretnu se s vodećim svjetskim stručnjacima i volonterima iz čitavog svijeta, predstavnici Komisije za nacionalne spomenike su poslali inspekciju u Visoko. 

Državne i federalne institucije su u potpunosti ignorirale ovu akciju koja je nesumnjivo najpozitivniji događaj ove godine na ovim prostorima, a od Ze.Do. kantona  odobreno je samo 8.000 KM. 

Ipak su volonteri zadovoljni te najavljuju da će opet doći.
tags:Bosanskoj piramidi Mjeseca,volonteri,piramide,tuneli,fondacija,

No comments:

Post a Comment