Popularni postovi

Otkrića u tunelu Ravne

Novo otkriće u vezi tunela u bosanskoj dolini piramida,objašnjava  niko drugi do g.Semir Osmanagić i evo šta kaže citiram:
Otkrivene su tri podzemne prostorije i prvo podzemno jezerce.Krajem novembra 2010. je konačno očišćena i podgrađena treća podzemna prostorija, površine 30 kvadratnih metara, visine tri metra i gotovo 300 metara udaljena od ulaza. Od šest bočnih prolaza u ovoj prostoriji odlučili smo da očistimo onaj koji se kreće u pravcu juga, dakle prema piramidi.
Interesantno je bilo da su se do tog prolaza ispriječila tri suhozida. To nam se učinilo zanimljivim. Najedanput je svod tog zatrpanog prolaza počeo da pada, na visinu od samo jednog metra. Nastavili smo s čišćenjem. I onda smo, nakon uklanjanja šljunkovitog, rastresitog materijala, ugledali otvor. Ispred nas je bio mrak.
Provukavši se kroz otvor našem uzbuđenju nije bilo kraja. Našli smo prvu otvorenu sekciju tunela, bez ubačenog šljunka. S druge strane otvora, u tunelu smo primjetili da postoji suhozid. Drugim riječima, neko je zatrpao pa zagradio ulaz u ovaj tunel s jedne, a zatim i s druge strane. Vjerovatno, dvije grupe su zatrpavale prilaze ovom novom tunelskom hodniku.
Nekoliko tona šljunkovitog materijala s druge strane je dostizalo visinu do polovine visine stropa. Visina tunela je oko tri metra. Nakon toga se tuneli kreću u dva smjera, i visina stropa se smanjuje na 1,2 metar u prosjeku. Oba tunela, i lijevi i desni, ispunjeni su vodom dubine između 20-60 cm.
Ono što nas je posebno radovalo je da ni jedan ni drugi tunel nisu imali kraj, koliko smo mogli ocijeniti prvim pregledom od nekoliko desetina metara.
Drugi dan se ušlo pedesetak metara u oba smjera. Doživljaj je bio jedinstven. Ljudska noga nije kročila u ove tunelske prolaze već hiljadama godina. Prostori su bili nedirnuti, voda mirna. Baterijskom lampom smo osvjetljavali desetine metara ispod nas. Precizno oblikovani polukružni tunelski svodovi i ravne stranice su se pružale ispred nas i nismo im vidjeli kraja. Na nekoliko mjesta smo vidjeli slojeve gline koje su nekim alatom oblikovane da bi se dobila potrebna širina prolaza.
Svakih nekoliko metara  se nalaze suhi zidovi. Nove raskrsnice, ali samo jedan tunelski pravac je otvoren. U prolazu koji vodi prema piramidi  našli smo sekciju sa dva suhozida, jedan nasuprot drugom, koji su najduži do sada. Desetak metara uredno složenih oblutaka, koji su oblikovani na vanjskoj strani, koja je ravna ploha. Slagani su izuzetno precizno, “pod konop”. Između najdonjeg i najgornjeg reda nema odstupanja. Pogled na majstorstvo drevnih graditelja od kojeg zastaje dah.
Treći dan  pređeni put je bio još duži. Više od stotinu metara smo išli u pravcu sjevera i ponovo smo svjedočili o postojanju niza suhih zidova. Nije bilo vidljivog doticanja vode, što upućuje na mogućnost da je voda ovdje već jako dugačak period. 
Nakon toga smo išli u pravcu juga. Poslije prvih pedesetak metara postoji raskrsnica u kojoj su dva tunelska hodnika prohodna, oba ispunjena vodom. Skrenuli smo prvo lijevo. Visina svoda varira od 0,8 metara do jednog i po metra. Širina je oko 1,2 metra. Na podu se na pojedinim sekcijama nalazi konglomeratni materijal koji je tu dospio odronjavanjem s tavanice, dok je na pojedini sekcijama poda  glina ili pijesak koji otežava kretanje.
Nakon obilaska lijevog rukavca koji, nakon dvadesetak metara, nije pokazivao da završava već se nastavlja dalje, vratili smo se na raskrsnicu. Pogled na tunelski prolaz koji se kreće prema jugu: širom je otvoren! 
Iz sigurnosnih razloga smo se vratili natrag i prva zvanična prospekcija je bila završena. Utisci fenomenalni. 
Tuneli na Ravnama 2011.g.Plan je napravljen. Vodeći arheolog projekta će sistematski dokumentirati, snimiti i obraditi postojeće stanj'. Slijedeći korak će biti ispumpavanje vode iz tunelskog hodnika koji se kreće prema najvećoj piramidi na svijetu. Nakon toga ide proces podgrađivanja.
U ovom momentu ne znamo koliko je duga ova otvorena sekcija. Možda samo ovih par stotina metara. Ako je i tako, to će nam smanjiti put prema piramidi za nekoliko godina.
Ekstremno povoljna varijanta je da je put prema Bosanskoj piramidi Sunca većim dijelom, a možda i čitavim smjerom otvoren. Konsekvence ove opcije su izvjesne za uzlet bh. turizma i tektonske promjene u nauci o piramidama u svijetu.

tags:tunel Ravne,piramide,istraživanja,






No comments:

Post a Comment